Maak nu contact
0633303588
Please add some widget in Offcanvs Sidebar
Het rijbewijs B is het standaard autorijbewijs in Nederland waarmee je een personenauto mag besturen. Dit rijbewijs is een van de meest voorkomende rijbewijzen en wordt uitgegeven door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) na het succesvol afleggen van het theorie- en praktijkexamen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).
Met een rijbewijs B mag je:
Personenauto’s besturen met een maximaal toegestane massa van 3.500 kg.
Maximaal 8 passagiers (exclusief bestuurder) vervoeren.
Een lichte aanhanger trekken van maximaal 750 kg (indien de combinatie van auto + aanhanger niet boven de 3.500 kg uitkomt).
Elektrische voertuigen besturen, zolang ze onder de gewichtslimiet van 3.500 kg vallen.
Wil je een zwaardere aanhanger trekken? Dan heb je mogelijk een rijbewijs BE of rijbewijs B+ (code 96) nodig.
Voordat je praktijkexamen mag doen, moet je het theorie-examen succesvol afronden. Dit examen wordt afgenomen door het CBR en test je kennis over:
Het theorie-examen mag je al doen vanaf 16 jaar.
Het theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig.
Om goed voorbereid te zijn op het praktijkexamen, moet je rijlessen volgen bij een erkende rijschool. Tijdens de lessen leer je onder andere:
Je mag starten met rijlessen vanaf 16,5 jaar.
Het praktijkexamen wordt afgenomen door het CBR en duurt ongeveer 35 minuten. Tijdens het examen moet je laten zien dat je veilig kunt rijden in het verkeer. Je wordt beoordeeld op:
Je mag praktijkexamen doen vanaf 17 jaar met het 2toDrive-programma.
Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig rijden na het behalen van het rijbewijs.
Met het 2toDrive-programma kun je al op je 17e praktijkexamen doen. Na het behalen van je rijbewijs B mag je tot je 18e alleen rijden onder begeleiding van een coach (bijvoorbeeld een ouder of familielid).
Vanaf 18 jaar mag je zonder begeleiding de weg op.
Wil je een rijbewijs B halen? Begin dan op tijd met je theorie en rijlessen om goed voorbereid te zijn op het praktijkexamen! 🚗💨